Zweedse balletjes, Köttbullar

Bij een uitgebreid Zweeds smörgåsbord staat altijd een schaaltje met gehaktballetjes. Natuurlijk kun je de gehaktballetjes natuurlijk ook als hoofdgerecht eten. Ook zijn de balletjes bekend van de IKEA.

Voor 24 balletjes

Totale bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediƫnten

  • 40 g boter
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 gekookte aardappel
  • 250 g gehakt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 ei
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Smelt 1 eetlepel boter en fruit hierin de ui zachtjes glazig.
  2. Prak in een kom de aardappel heel fijn. Voeg het gehakt, de ui, het paneermeel, het ei, 4 eetlepels van de slagroom, de peterselie, peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar en vorm er met natte handen ongeveer 24 balletjes van.
  3. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 8 minuten rondom bruin en gaar.
  4. Schenk de rest van de slagroom erbij en laat de gehaktballetjes nog enkele minuten sudderen tot ze omhuld zijn met saus.
  5. Serveer de balletjes warm of koud.

Ingrediƫnten

  • 40 g boter
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 gekookte aardappel
  • 250 g gehakt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 ei
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • peper en zout