Lasagne bolognese met bechamelsaus
Voor 4 personen
Totale bereidingstijd: 1 uur
Gepubliceerd door Smaakmenutie
Ingrediƫnten
- 300 g rundergehakt
- 125 g spekblokjes
- 40 g Parmezaanse kaas
- 40 g roomboter
- 40 g bloem
- 8 lasagnebladen
- 2 bollen mozzarella
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij (150 g)
- 1/2 winterpeen (geraspt, 150 g)
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1/2 runderbouillonblokje
- 1/2 tl nootmuskaat
- 400 ml melk
Bereidingswijze
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 190 °C.
- Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit even kort aan in een scheut olijfolie. Voeg vervolgens 125 g spekblokjes toe en bak enkele minuutjes mee.
- Snijd ondertussen 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes en rasp een 1/2 winterpeen. Voeg toe aan het geheel.
- Voeg vervolgens 300 g rundergehakt toe en rul het gehakt bruin. Voeg ook een goede snuf peper en zout toe.
- Schenk een blik tomatenblokjes (400 g) bij het geheel samen met een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Laat rustig pruttelen tot het geheel indikt. Geregeld roeren.
- Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor 40 g roomboter in een steelpannetje op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden. Voeg 40 g bloem toe en mix met een garde tot een roux. Dit gaat snel.
- Schenk vervolgens al roerend met de garde 100 ml melk toe. Herhaal dit met de overige melk in etappes van 100 ml tot je een mooi gebonden saus hebt. Dit kan wat langer duren. Voeg op het eind voor de smaak nog een 1/2 tl nootmuskaat toe en eventueel een snuf peper en zout.
- Vet een ovenschaal lichtjes in en begin met een laag gehakt. Verdeel 4 lasagnebladen hierover en vervolgens een laag bechamelsaus. Vervolgens weer een laag gehakt, opnieuw 4 lasagnebladen, bechamelsaus en tot slot plakjes mozzarella.
- Bestrooi riant met Parmezaanse kaas en plaats circa 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot de kaas mooi gesmolten en bruin is.
Ingrediƫnten
- 300 g rundergehakt
- 125 g spekblokjes
- 40 g Parmezaanse kaas
- 40 g roomboter
- 40 g bloem
- 8 lasagnebladen
- 2 bollen mozzarella
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij (150 g)
- 1/2 winterpeen (geraspt, 150 g)
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1/2 runderbouillonblokje
- 1/2 tl nootmuskaat
- 400 ml melk