Flammkuchen

Flammkuchen is soort pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt. Het is inmiddels één van de typisch Duitse gerechten geworden.

Flammkuchen

Voor 4 personen

Voorbereidingstijd: 1 uur, 30 minuten

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

  • Voor het deeg:
  • 250 ml lauw water
  • 2 theelepels gist
  • 400 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • -
  • Voor de basiscrème:
  • 200 g crème fraîche
  • 1 teentje knoflook
  • -
  • Klassiek beleg:
  • 1 ui
  • 200 g spekreepjes

Bereidingswijze

  1. Meng voor het deeg de helft van het water met de gist in een kleine kom. Laat 7 minuten staan tot de gist is opgelost.
  2. Meng de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel in het midden voeg de gesmolten boter toe. Kneed met schone handen en voeg de rest van het water in delen toe tot het deeg mooi samenkomt en elastisch wordt.
  3. Kneed nog 10 minuten verder op een licht met bloem bestoven aanrecht tot het deeg zacht en glad is.
  4. Vet een kom licht in en leg de bol deeg erin. Laat op een warme plaats afgedekt minimaal 1 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume.
  5. Meng intussen de crème fraîche met de geperste knoflook, zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Snipper de ui.
  6. Verwarm de oven voor op de heetste stand: 225 °C of 250 °C.
  7. Kneed het deeg opnieuw kort, ongeveer 3 minuten, en verdeel in 4 gelijke porties.
  8. Rol de deegbolletjes één voor één op een licht met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit.
  9. Til de deeglap op een stuk bakpapier en besmeer met wat van het crème fraîche-mengsel, bestrooi met spekjes en uipartjes.
  10. De Flammkuchen is naar wens te beleggen met wat je maar lekker vindt: In stukjes gescheurde mozzarella, champignons, geraspte kaas, paprika, salami, etc.
  11. Bak in 10-15 minuten gaar, tot de randen net beginnen te blakeren.

Ingrediƫnten

  • Voor het deeg:
  • 250 ml lauw water
  • 2 theelepels gist
  • 400 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • -
  • Voor de basiscrème:
  • 200 g crème fraîche
  • 1 teentje knoflook
  • -
  • Klassiek beleg:
  • 1 ui
  • 200 g spekreepjes